Kontakt in odgovori na pogosta vprašanja

Z veseljem vam pomagamo pri kakršnikoli dilemi, tehničnem vprašanju ali drugih informacijah, ki bi vas lahko zanimale. Prav tako nam lahko pošljete svoje povpraševanje o izdelkih in storitvah. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času. Hvala za zaupanje!

Veliko koristnih odgovor na vprašanja boste lahko našli tudi na našem portalu: www.energijskiscit.si . Vseeno pa smo spodaj za vas zbrali tudi nekaj pogostih Q&A.

Odgovori na pogosta vprašanja

1Kakšno debelino toplotne izolacije naj izberem?
Minimalno debelino toplotne izolacije nam pogojuje trenutno aktualen Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES). Ta trenutno znaša približno 12-15 cm toplotne izolacije, odvisno ali govorimo o tleh, steni ali strehi. Seveda to pomeni, da si z večjimi debelinami lahko zagotovimo večje prihranke za ogrevanje in hlajenje.
2Zakaj sploh potrebujem toplotno izolacijo pod temeljno ploščo?
Potrebujete jo, da preprečite nastanek izrazitega toplotnega mostu ob vznožju stavbe, izgubljanje energije in nastanek plesni. Torej, če temeljna plošča ni toplotno izolirana, lahko pride do težav z izrazito hladnimi tlemi in velikimi izgubami toplote v zimskem času. POZOR! Vsaka toplotna izolacija ni primerna za take aplikacije, saj mora prenesti velike tlačne in strižne obremenitve, poleg tega ne sme navzemati vode. To lahko zagotovimo le s toplotnimi izolacijami, ki imajo potrjeno uporabo s strani Evropske tehnične ocene za zahtevne aplikacije. Kakšne debeline priporočamo, si preberite tukaj.
3Ali lahko hišo zavarujemo pred vodo tako, da hidroizolacijo položimo na podložni beton?
Ne. Ta varianta ni najbolj varna, saj hitro pride do poškodb hidroizolacije. Zaradi grobega reliefa podložnega betona in zaradi vertikalnih ter horizontalnih premikov v primeru potresa. Najboljše je, da hidroizolacijo varno namestimo med dva sloja ustrezne toplotne izolacije – sistem temeljne blazine. Tako preprečimo možen nastanek vseh poškodb, tudi v primeru potresa.
4Kako tesnimo preboje v temeljni blazini?
Tesnimo jih tako, da uporabimo dvokomponentno zaščitno oblogo na osnovi bitumenske emulzije in premažemo vse preboje (cevi). Pri čimer lahko prvi sloj dodatno ojačimo z armirno tkanino.
5Kaj je to »skoraj nič-energijska stavba« in kakšne so njene zahteve?
Skoraj nič-energijska stavba (sNES) je definirana kot stavba z zelo visoko energijsko učinkovitostjo oziroma zelo majhno količino energije, potrebne za delovanje. Da nam to uspe mora svojo vlogo odigrati tudi ustrezna količina toplotne izolacije.