EKSTENZIVNO OZELENJENE ravne strehe

Povzeto po FLL: »Pri ekstenzivni ozelenitvi govorimo predvsem o naslednjih rastlinah:

  • mahovi in homulice,
  • zelnate rastline in mahovi,
  • homulice-trave-zelnate rastline,
  • travniško-zelnate rastline.«

Glede na lokacijo strehe in klimatske pogoje imajo ekstenzivne zelene strehe relativno majhno debelino in težo. V jugovzhodni Evropi, zaradi mrzlih zim in vročega in suhega poletja, ne priporočamo substrata debelin manjših od 8 – 10 cm. Ta debelina tudi zagotavlja minimalno težo, ki ščiti pred srki vetra. Drenažno-akumulacijski sloj je potreben za vse zgoraj naštete vrste rastlin in naj ima minimalno kapaciteto med 5 in 10 l/m2. Namakanje je dobrodošlo, vendar ni nujno potrebno v vsakem primeru. V primeru, da streha ni dostopna, je pa vidna in želimo ohranjati lep videz strehe skozi celo leto, je priporočena namestitev kapalnega namakanja.

Sistemi

Sistem OPTIMO

OPTIMO strehe so optimalno sestavljene ravne strehe, ki imajo namesto naklonskega betona vgrajeno FIBRANxps INCLINE naklonsko toplotno izolacijo.

Za zmanjšanje skupne teže ravne strehe smo zasnovali sistem OPTIMO, kjer je naklonski sloj izveden s pomočjo naklonske toplotne izolacije FIBRANxps INCLINE. Hkrati dodatna toplotna izolacija v naklonskem sloju povečuje skupno toplotno upornost konstrukcijskega sklopa.

Sistem CLASSIC

Klasična izvedba ravne strehe, kjer je zahtevani naklon izveden s pomočjo naklonskega betona.

Prednost tega sistema je možnost direktnega varjenja hidroizolacije na naklonski sloj. Slabost sistemske rešitve CLASSIC pa je velika teža naklonskega sloja in večje zahtevane debeline. Naklonski beton se praviloma izvaja z najmanjšo debelino 5 cm ob odtoku. Naprednejša rešitev je sistem OPTIMO, kjer naklonski beton nadomestimo s toplotno izolacijo v naklonu.

Sistem PLUS

Adaptacijo ravne strehe lahko izvedemo kot nadgradnjo obstoječe strehe s sistemom PLUS, kjer dodamo toplotno izolacijo ter po potrebi izvedemo naklon in hidroizolacijo.

Obstoječo ravno streho, z vgrajeno toplotno izolacijo manjših debelin, lahko naredimo energetsko učinkovitejšo z dodatnim slojem toplotne izolacije. FIBRANxps 300-L plošče ustreznih debelin položimo na obstoječo hidroizolacijo, uredimo dvonivojske odtoke po principu obrnjene strehe ter izvedemo zaključne sloje glede na namembnost. Pomembno je opozorilo, da lahko takojšnjo nadgradnjo izvedemo le primeru, da je hidroizolacijska membrana brezhibna in da je naklon strehe ustrezen. V nasprotnem primeru moramo streho najprej sanirati.