POHODNA RAVNA STREHA

S pohodno streho pridobimo dodatno uporabno površino, ki lahko postane strešni vrt, terasa za počitek ali športno igrišče.

Predvsem v gosto naseljenem mestu lahko dodatna uporabna površina na strehi pomeni veliko prednost in povišanje vrednosti takšnih stavb. Izkušnje pri načrtovanju ravnih streh so pokazale, da moramo pri načrtovanju pohodnih ravnih streh posebno pozornost nameniti zaščiti hidroizolacije. Ta se lahko pri nekaterih zelo specifičnih zaključnih slojih hitro poškoduje. Tem skrbem se lahko izognemo z načrtovanjem obrnjene ravne strehe, kjer hidroizolacijo ščiti debel sloj toplotne izolacije, tako da lahko brez skrbi načrtujemo različne zaključne sloje. Univerzalnost obrnjene ravne strehe se kaže tudi v tem, da omogoča zamenjavo finalnega, pohodnega sloja, in s tem enostavno spremembo namembnosti ravne strehe.
Če na pohodni strehi pričakujemo zelo velike obremenitve, moramo pri načrtovanju predvideti toplotno izolacijo z višjo tlačno trdnostjo: 500 ali celo 700 kPa ter strokovno preveriti nosilnost konstrukcije.

Sistemi

Sistem OPTIMO

OPTIMO strehe so optimalno sestavljene ravne strehe, ki imajo namesto naklonskega betona vgrajeno FIBRANxps INCLINE naklonsko toplotno izolacijo.

Za zmanjšanje skupne teže ravne strehe smo zasnovali sistem OPTIMO, kjer je naklonski sloj izveden s pomočjo naklonske toplotne izolacije FIBRANxps INCLINE. Hkrati dodatna toplotna izolacija v naklonskem sloju povečuje skupno toplotno upornost konstrukcijskega sklopa.

Sistem CLASSIC

Klasična izvedba ravne strehe, kjer je zahtevani naklon izveden s pomočjo naklonskega betona.

Prednost tega sistema je možnost direktnega varjenja hidroizolacije na naklonski sloj. Slabost sistemske rešitve CLASSIC pa je velika teža naklonskega sloja in večje zahtevane debeline. Naklonski beton se praviloma izvaja z najmanjšo debelino 5 cm ob odtoku. Naprednejša rešitev je sistem OPTIMO, kjer naklonski beton nadomestimo s toplotno izolacijo v naklonu.

Sistem PLUS

Adaptacijo ravne strehe lahko izvedemo kot nadgradnjo obstoječe strehe s sistemom PLUS, kjer dodamo toplotno izolacijo ter po potrebi izvedemo naklon in hidroizolacijo.

Obstoječo ravno streho, z vgrajeno toplotno izolacijo manjših debelin, lahko naredimo energetsko učinkovitejšo z dodatnim slojem toplotne izolacije. FIBRANxps 300-L plošče ustreznih debelin položimo na obstoječo hidroizolacijo, uredimo dvonivojske odtoke po principu obrnjene strehe ter izvedemo zaključne sloje glede na namembnost. Pomembno je opozorilo, da lahko takojšnjo nadgradnjo izvedemo le primeru, da je hidroizolacijska membrana brezhibna in da je naklon strehe ustrezen. V nasprotnem primeru moramo streho najprej sanirati.